Flaske-Peters Samling  Smedegade 22  5970  Ærøskøbing

          Forside             Åbningstider     Samlingen      Historien        Billeder              Foreningen         Kontakt

Home Åbningstider Samlingen Historien Billeder Foreningen Kontakt

  Klik på en side og få fortællingen om Flaske-Peters Samling

 Flaskeskibsbygger Peter Jacobsen


1873       Peter Jacobsen (Flaske-Peter) bliver født i Kalundborg


1887       Flaske-Peter kommer i smedelære, men render af pladsen


1889       Peter står til søs og får hyre, først på en Thurø skonnert, og senere, i 7-8 år, på norske sejlskibe. Her lærer han at bygge flaskeskibe af en finsk sømand.


1898       Peter  går i land, lærer kogekunst på hotel ”Kongen af Danmark” i København, og står atter til søs som hovmester.


1903        Peter gifter sig med skotsk fødte Mary, går i land og bor i England og senere i Tyskland, men flytter efter

                  1. verdenskrig til Grenå, og arbejder som fisker, kok og arbejdsmand. Han bygger et mindre hus, hvor han udstiller sine flaskeskibe. Efterhånden bliver samlingen kendt, og Peter rejser rundt til forskellige byer og laver udstillinger. Peter får flere tilbud om at købe samlingen, bl.a. ville søfartsmuseet på Kronborg gerne købe den, men da Kronborg ikke ville have Peter med, takker han nej. Han vil hellere forære samlingen væk, men adskillige byer afslår tilbuddet. Samlingen er så nogle år i Århus, hvor den udstilles i Zoologisk Have og senere i et kælderlokale i Mindebrogade.


1941        Via en journalist kom han i kontakt med turistforeningen i Ærøskøbing og Ærøskøbing Kommune. En aftale blev snart indgået, og i 1942 kunne han og May flytte ind i den gamle fattiggaard i Smedegade.


1943        Efter indretning af bygningerne og opbygning af udstillingen, åbnede museet og Ærøskøbing fik en verdensattraktion. Samlingen var en publikumsmagnet, og i 1955 kunne Peter efter gæstebøgerne gøre op, at det år havde over 30.000 mennesker fra 20 nationer besøgt museet.


1956        Et af mange højdepunkter i Peters liv, var da kong Frederik IX og prinsesse Anne Marie besøgte museet.


1957         På loftet over samlingen havde Peter sit private værft, og her havde han efterhånden en flåde på 259 skibe.


Dansk-amerikaneren Einar Lange og kunsthandler Johannes Thomsen havde set Peters flåde oppe på loftet, og fik Peter overtalt til at sælge flåden, og Lange turnerede rundt i Amerika med den i over 30 år. For pengene købte Peter et lille hus i Østergade til sig selv og May.


1958       Peter går fra borde og har bygget sit sidste skib.


1960       Peter dør 86 år gammel, og bliver begravet på Ærøskøbing kirkegård, dog uden at får sit største ønske opfyldt: At få sit eget gravkors med de 7 flaskeskibe sat på graven, men det passede ikke på kirkegården, og korset er nu udstillet i samlingen.


2007       Via donationer fra fonde, foreninger og private bliver det muligt at tilbagekøbe Peters private samling, hvoraf de bedste stykker nu er udstillet som ”Amerikasamlingen


                 Flaske-Peter byggede over 1700 flaskeskibe og skibsmodeller, og mere end 500 af dem er udstillet her på Flaskeskibssamlingen.


2015      ”Fattiggården” overtages af foreningen Flaske-Peters Samling, og Ærø Museum deponerer flaskeskibssamlingen hos foreningen, så samlingen stadig kan beses i de originale rammer.